Suomen Tasolasiyhdistys ry järjesti maanantaina 22.8.2022 Turussa palkintotilaisuuden, jossa Big Blue -lasijulkisivulle luovutettiin Vuoden Lasirakenne 2022 -palkinto.

Palkintotilaisuudessa kohteeseen tutustumassa olivat myyntipäällikkö Sanna Siltala (vas.) ja graafinen suunnittelija Minna Lepistö lasien printtauksesta vastanneen Rakla Oy:n, julkisivujen pääurakoitsijana toimineen ja ratkaisusuunnittelusta vastanneen Teräselementti Oy:n myyntijohtaja Kari Heinämäki, kohteen suunnittelusta vastanneet arkkitehti Heimo Paukkunen, ARK Paukkunen Oy:stä ja kuvataiteilija Mauri Kosonen, sekä palkinnon myöntäneen Suomen Tasolasiyhdistys Ry:n Jenni Heikkilä. Kuva: Iiro Kotkaslahti

 

Big Blue oli selvä voittaja

Palkintotuomariston SAFA arkkitehtien Simo Freesen ja Niko Sirolan mukaan Big Bluen suunnittelussa on taidokkaasti osattu liittää kiinteistöön uusi taideteos niin, että se vaikuttaa koko alueen luonteeseen ja tekee paikasta erityisen. Lopputulos on uniikki, huoliteltu ja virkistävä. Taide ja arkkitehtuuri yhdistyvät toisiinsa luontevasti.

Vuoden Lasirakenne -palkintoehdokkaiden joukossa printatut lasijulkisivut nousivat muiden ehdokkaiden edelle. Tuomariston mukaan teokset täytyy nähdä omin silmin paikan päällä. Valokuvat eivät kerro koko totuutta kohteista, esimerkiksi sitä, miten rakennus sopii ympäristöönsä.

Sirola ja Freese toteavat Big Blue rakennuksen arkkitehtuurin olevan viimeisteltyä, virheetöntä ja toisaalta minimalistista, jolloin sinivalas-teos saa kaiken ansaitsemansa huomion. Sinisenä heijasteleva Big Blue tuo ympäristöönsä jotain uutta ja virkistävää. Se tuo nostetta alueelle, joka on muutoin varsin arkinen.

Tasolasiyhdistys myöntää Vuoden Lasirakenne -palkinnon joka toinen vuosi.

 

Idea Teräselementin toteuttamista ESPER-perhetalon taidelasiseinistä

Vuonna 1973 valmistunut Piispantorni-rakennus sijaitsee Kaarinassa, Hartwallin entisellä panimoalueella. Alueelle on rakentunut viime vuosina uudenlainen yrityskeskus. Nykyisten tilojen lisäksi on rakennettu noin 2 700 neliömetriä uutta toimitilaa. Hanke on yksityisrahoitteinen.

Kokonaisuus on kuvataiteilija Kososen ja arkkitehti Paukkusen suunnittelema kokonaisuus. Toteutimme kohteen julkisivurakenteet ja toimimme kohteessa pääurakoitsijana. Vastasimme ratkaisusuunnittelusta ja kokonaistoteutuksesta.

Kososen 835 neliömetrin Big Blue -julkisivutaideteos koostuu 189 painetusta lasiruudusta. Puuväri-akvarellimaalauksesta ja vedenalaisista valokuvista yhdistelty taideteoskuva nostaa luonnollisen kokoisen, 25 metrisen sinivalaan 60 metrin korkeuteen meren pinnasta. Kuvataiteilijan mukaan teos haastaa pohtimaan luonnon, ihmisen ja rakennetun ympäristön välistä suhdetta.

Big Blue -julkisivutaideteoksen teema syntyi Kososelle jo luonnosvaiheessa: ”Tavoitteena oli toteuttaa mahdollisimman pysyvä, näyttävä ja huoltovapaa taideteos julkisivuun, joka olisi myös valaistu. Törmäsin teosideaa miettiessäni Mikkelissä sijaitsevaan ESPER-perhetaloon, jonka taidelasiseinät Teräselementti oli toteuttanut. Päädyinkin ehdottamaan tilaajalle teknistä ratkaisua, jossa taideteos toteutettaisiin yhdessä Teräselementin kanssa, heidän Coloratura-lasiverhoilutuotteellaan.”

Vedenalainen maailma ulottuu koko rakennukseen

Rakennuksen julkisivumateriaaliksi valittiin yhdessä kanssamme sähkökemiallisesti käsitelty ruostumaton teräslevy, joka vaihtaa väriä meren ja veden sävyissä valaistusolosuhteiden mukaan. Seiniin haluttiin luoda mahdollisimman tarkasti oikeanlainen merellinen tunnelma, joten myös julkisivukasetti on pinnaltaan aaltoileva. Vastaparina sille toimii ruostepintainen, COR-TEN®-teräksestä valmistettu sivurakennus, joka kuvaa säleikköineen rantakalliota. Piispantorni-rakennuksen vihreät, pyöreät ikkunat jatkavat teemaa, luoden akvaariomaisen näkymän sisätiloihin.

Myös valaistus on toteutettu teeman mukaisesti; valojen avulla toistetaan vedenpinnan aaltomaista liikettä ja jäljitellään auringonvalon liikettä veden pinnan alta nähtynä. Valaistuksen on suunnitellut Turku Energian ulkovalaistussuunnittelija Antti Viertamo yhdessä Kososen kanssa.

 

Tuomariston perustelut ja kommentit Tasolasiyhdistyksen tiedotteesta >

Katso lisää kuvia kohteesta referenssistämme >

Jaa artikkeli somessa