Mikkelin sairaala-alueella vihitään tänään käyttöön ESPER-perhetalo, jota ympäröi kolmelta sivulta kuvataiteilija Lauri Nykoppin suunnittelema taidelasiteos Koivupuisto. Teräselementti Oy on vastannut kohteen ulkoseinä- ja julkisivulasirakenteiden suunnittelusta, valmistuksesta ja asennuksesta kokonaistoimituksena.

ESPER-perhetalon ulkoseinät ikkunoineen toteutettiin Teräselementin omalla Rankaelementtiseinä-järjestelmällä, joka perustuu esivalmistettuihin rankarunkoisiin (LVL) elementteihin. Elementeissä ikkunat ja ulkoverhous ovat pääosin valmiiksi tehdasasennettuna. Etuna ovat tiiviit rakenteet, nopea asennus sekä luotettava kosteudenhallinta. Sen avulla saadaan myös mittatarkka, suora ja jäykkä alusta vaativille julkisivurakenteille, kuten perhetalossa käytetylle kaksoisjulkisivurakenteelle, jossa uloimpana verhouksena on julkisivulasi.

Erikoisuutena julkisivujen taidelasi

Kohteen erikoisuutena on kuvataiteilija Lauri Nykoppin suunnittelema näyttävä ja värikäs 2 400 m2:n taideteos Koivupuisto. Se koostuu taiteilijan suunnitelmien mukaan printatuista julkisivulaseista, jotka on valmistanut Rakla Oy. Digiprint-tekniikalla tehty toteutus mahdollistaa lasista toiseen jatkuvan ja yksilöllisen kuvan tulostamisen jokaiselle lasille.

Julkisivulasit asennettiin Teräselementin omalla pistekiinnitysjärjestelmällä, joka huomioi muun muassa toleranssit ja lämpöliikkeet. Jokainen, noin 4,5m2 kokoinen lasi kiinnitettiin säädettävillä kannakkeilla elementtiseinärakenteessa valmiina oleviin kiinnityskohtiin. Teräselementti huolehti myös lasien ja rakenteiden mitoituksesta.

– ESPER-perhetalo oli mielenkiintoinen ja vaativa kohde. Se on osoitus sekä lasirakentamisen että lasille tulostamisen huippuosaamisesta Suomessa, mutta samalla myös onnistuneesta suunnittelusta ja yhteistyöstä projektien kaikkien osapuolten välillä, kertoo Teräselementin julkisivuhankkeiden projektipäällikkö Jani Nieminen.

Kokonaisratkaisu vakuutti

Teräselementti valikoitui perhetalokohteeseen urakkakilpailun kautta. Vaikka ulkoseinät lasijulkisivuineen olivat selkeästi rakennusteknistä työtä, niistä pyydettiin omat urakkatarjoukset normaalin rakennusurakan alistettuna sivu-urakkana. Lasi taiteineen haluttiin pitää tilaajan suorassa ohjauksessa.

– Urakkaraja ulkoseinärakenteen ja lasin välissä olisi ollut vaikea yhteensovittaa, joten päädyimme pyytämään ulkoseinästä oman kokonaistarjouksen. Teräselementin ratkaisu, jossa saimme samalta toimijalta sekä ulkoseinät että lasit, oli toimiva. Kohteen pääurakoitsija Työyhteenliittymä Perhetalo – SBS Betoni Oy ja Maarakennus Suutarinen Oy – oli rakentamisaikataulun hallinnassa kunnianhimoinen, ja Teräselementin täsmällisyys sopi kokonaisuuteen erittäin hyvin, kertoo hankkeen projektinjohtaja Jukka Rasilo Suomen Controlteam Oy:stä.

Mikkelin ESPER-perhetaloa on rakennettu vuosien 2017–2019 aikana. Se kokoaa yhteen mikkeliläisten lapsiperheiden lähipalvelut ja toimii jatkossa alueen erityispalvelujen keskuksena. Perhetaloon sijoittuvat esimerkiksi lasten- ja naistentautien poliklinikka ja vuodeosasto, synnytyssalit sekä Mikkelin kaupungin neuvolat ja perhetyö.

Katso video kohteesta:

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

 

Lisätiedot:

Jani Nieminen
projektipäällikkö, hankekehitys

Teräselementti Oy
Puh. 044 042 2510
jani.nieminen@teraselementti.fi

Jaa artikkeli somessa