Helsingin yliopiston päärakennusta on peruskorjattu vuodesta 2019 asti. Kokonaisurakassa uudistetaan talotekniikkaa, parannetaan esteettömyyttä ja myös opetustiloja modernisoidaan. Samalla yliopistolle rakennetaan uutta – historiallista miljöötä ja rakennuskantaa kunnioittaen.

Yliopistorakennusten väliin sijoittuu sisäpiha, joka on muutettu vuoden 2022 aikana lämpimäksi. Sisäpihan ylle rakentui 400 neliömetrin kaareva lasikatto, jonka olemme suunnitelleet ja asentaneet valmiiksi loppuvuoden aikana.

Lasikaton suunnittelutyö on tehty huolellisesti

Helsingin yliopisto on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja suojeltu kohde, jonka hankesuunnittelussa myös Museovirastoa on kuunneltu alusta lähtien. Haastavan lasikaton kehitystyö kesti vuoden, ja sen aikana otettiin huomioon kokonaisuuteen liittyviä useita eri näkökulmia. Arkkitehdin ja tilaajan toiveita ja tarpeita kuunneltiin, ja ne pyrittiin ottamaan mahdollisimman tarkasti huomioon jo kehitysvaiheessa. Myös uuden lasikaton sovittaminen vanhaan, historialliseen rakennukseen oli mietittävä huolellisesti.

”Olemme osallistuneet alusta lähtien kohteen kokonaissuunnitteluun lasikaton osalta. Kehityspalavereita oli kahden viikon välein. Pohdimme hankkeen yhteistyökumppaneiden kanssa, miten alkuperäiset suunnitelmat saadaan parhaalla mahdollisella tavalla toteutettua ja miten lopputuloksena saadaan toimiva, laadukas ja kestävä kokonaisuus. Erityisosaamistamme lasirakentamisesta päästiin hyödyntämään projektissa heti alusta lähtien ja ratkaisemaan yhdessä haastavatkin yksityiskohdat”, kertoo Teräselementin julkisivuyksikön johtaja Jani Nieminen.

Kunnianhimoinen lasirakentamisen projekti

Kohde on ollut julkisivuyksikön suunnittelupäällikkö Matti Jaakkosen mukaan kunnianhimoinen ja poikkeava alusta lähtien: ”Lasikaton muoto on erityisen haastava. Itse lasit ovat kaarevia ja niitä kannattelevat isot ja painavat teräsrakenteet. Tukirakenteita ei voitu toteuttaa vakioprofiileilla, vaan ne tehtiin hitsatuilla profiileilla. Vaakasaumoissa, lasien alla, ei ole puolestaan lainkaan tukea. Toleranssin ja lasin muodon yhteensovittaminen vaati äärimmäistä tarkkuutta. Myös lasikaton vedenpitävyys on taattava. Projektikohtaiseen laadunvarmistukseen onkin panostettu tässä kohteessa erityisesti.”

Lasikaton lasit ja rakenteet valmistuivat kevään aikana Teräselementin Lempäälän tehtaalla. Lasikaton asennus haastavassa ympäristössä, Helsingin ydinkeskustassa, alkoi kesällä 2022.

Hanke toteutetaan allianssimallilla, jossa tilaajana toimii Helsingin yliopiston rahastot, urakoitsijana YIT ja arkkitehtisuunnittelijana Jeskanen-Repo-Teränne Arkkitehdit Oy.

Jaa artikkeli somessa