Mikkeliin rakentuu uusi Mielen ja kuntoutuksen talo, joka kokoaa kaupungin mielenterveys- ja päihdepalvelut, vaativan ortopedisen ja neurologisen kuntoutuksen sekä palliatiivisen hoidon (saattohoidon) yhteen. Lisäksi rakennukseen sijoittuu muun muassa sairaalakoulu ja lasten psykiatrinen päiväosasto. Uusia tiloja viisikerroksiseen rakennukseen tulee yhteensä 14 300 neliömetriä.

Teräselementti on suunnitellut ja toteuttanut Mielen ja kuntoutuksen taloon 6 000 neliömetriä rankaelementtiseiniä. Seinäjärjestelmä takaa tarkan ja suoran pohjan taloon työmaa-asennettavalle tuulettuvalle julkisivurappaukselle. Elementtien asennus on tällä hetkellä käynnissä, ja rankaelementtiseinät valmistuvat kesän 2021 aikana.

Rankaelementtiseinien valttina on erityisesti kosteudenhallinta, joka myös Mielen ja kuntoutuksen talossa on huomioitu jo suunnitteluvaiheesta lähtien. Rankaelementtiseinät on suunniteltu ja valmistettu Teräselementin Lempäälän tehtaalla täysin valmiiksi, ja esimerkiksi ikkunat on asennettu paikalleen elementteihin. Näin ulkoseinät saadaan nopeasti umpeen. Suurimmat esivalmistetut elementit ovat jopa 54 neliömetrin kokoisia. Elementit on sääsuojattu tarkasti myös kuljetuksen ja asennuksen aikana.

Kohteen pääurakoitsijana toimii Työyhtymä Mielentalo, jonka muodostavat Maarakennus Suutarinen Oy ja SBS Betoni Oy. Talo valmistuu vuoden 2022 loppuun mennessä.

Myös ESPER-hankkeen Perhetalossa Teräselementin rankaelementtiseinät

Mielen ja kuntoutuksen talo rakentuu vuonna 2019 käyttöönotetun Perhetalon viereen, ja on viimeinen Mikkelin keskussairaalaa ja Essoten toimintoja uudistaneen ESPER-hankkeen rakennusurakoista.

Myös Perhetalon lämpimät ulkoseinät ikkunoineen toteutettiin Teräselementin omalla rankaelementtiseinäjärjestelmällä. Perhetalossa on kaksoisjulkisivurakenne, josta uloimpana on julkisivulasi. Rankaelementtiseinillä taattiin mittatarkka ja jäykkä alusta vaativille julkisivuille.

Perhetalon erikoisuutena on kuvataiteilija Lauri Nykoppin suunnittelema 2 400 neliömetrin taideteos Koivupuisto, joka koostuu taiteilijan suunnitelmien mukaan digiprint-tekniikalla tulostetuista julkisivulaseista. Julkisivulasit toteutettiin Teräselementin Coloratura-lasiverhouksella ja asennettiin omalla pistekiinnitysjärjestelmällä.

 

Lue lisää rankaelementtiseinäjärjestelmästä: https://teraselementti.fi/julkisivurakentaminen/rankaseinat-verhouksilla/

Lue lisää Perhetalosta: https://teraselementti.fi/referenssit/esper-perhetalo-mikkeli/

Katso julkisivurakentamisen referenssejä: https://teraselementti.fi/referenssikategoria/julkisivut/

Jaa artikkeli somessa