Christian Anttilan uran suunta muuttui merkittävällä tavalla, kun työnvälitysyritys Adecco lähestyi häntä kesällä 2019 Teräselementin rekrytointiasioissa. Puhelussa tiedusteltiin kiinnostusta rakennuttajapäällikön tehtäviin.

– Tiesin Teräselementin ja yrityksen toimenkuvan entuudestaan, ja toki paikka herätti mielenkiintoa, koska sen hetkisessä tilanteessa se vastasi paremmin koulutustani. Päätin käydä haastatteluissa ja niinpä paikka aukeni.

Tarkoitus oli, että tulokas olisi alkuun ottanut hoitaakseen yhden työmaan.

– Siihen hommaan en kuitenkaan koskaan ehtinyt, kun minulle lyötiin jo useamman työmaan paperit eteen siten, että “otapa näistä koppia”. Pääsin siis aika nopeasti kiinni kovaan työhön ja omaksumaan talon tapoja, Anttila naurahtaa.

 

Koulutus käytäntöön

Anttila aloitti työuransa luontevasti oman perheensä yrityksessä, joka tuottaa muun muassa piharakennuksia, grillikotia, huvimajoja ja tynnyrisaunoja. Koulutkin oli kuitenkin käytävä, ja sattumoisin vuonna 2008 TAMK avasi jälleen rakennusmestarin koulutusohjelman.

– Siinä oli välissä 15 vuotta, ettei mestareita koulutettu ollenkaan. Valmistuin vuonna 2011, ja tein hetken aikaa mestarin töitä rakennusfirmassa, kunnes tulin takaisin perheyritykseen.

Ennen Teräselementille siirtymistään Anttila työskenteli perheyrityksessä kaikkiaan yli 12 vuotta.

– Vedin Suomen päätä, jenkkejä ja Kanadaa. Tein aika paljon reissutyötä kiertäen monilla Pohjois-Amerikan ja kaikilla Suomen messuilla. Olen saanut olla asentamassa ja toimistotyössä hoitamassa logistiikkaa ja myyntiä.

– Lopulta minulla oli vaan niin paljon töitä ja alkoi tulla tunne, että en enää jaksa puurtaa samaa hommaa, vaan tarvitsen jotain muuta.

Siirtyminen omaan päivätyöhön ja pois aktiivisesta yrittäjän roolista ei aiheuttanut perheessä kitkaa.

– Toisella veljistäni on nykyisin omakin yrityksensä ja vanhempamme ovat kannustaneet tekemään koulutusta vastaavaa työtä ja luomaan omaa uraa. Minulla on aina mahdollisuus olla perheyrityksessä jossain määrin mukana, ja olenkin, Anttila summaa.

 

Yksikön johtoon

Anttilasta tuli sittemmin Teräselementin kokonaisvastuurakentamisen tuotantojohtaja. Hän vastaa yksikön toiminnasta ja työmaiden tuotannosta kokonaisuudessaan.

– Olen mukana laskennasta ja myynnistä lähtien ja kauppojen toteuduttua jaan työmaat projektipäälliköille. Tämän jälkeen seuraan, että työmailla menee kaikki hyvin ja projekteissa pysytään budjetissa. Lisäksi olen mukana kaikissa suurissa hankinnoissa.

– Tähän kaikkeen sisältyy paljon monipuolista työtä, joten päivät eivät ole yksitoikkoisia. Samalla oppii paljon uutta ja pääsee tuomaan omaa osaamistaan talon sisälle.

KVR-yksikköä oli ryhdytty kehittämään tavoitteellisemmin juuri ennen Anttilan saapumista taloon. Yksikön kehittämisen hän nimeääkin suurimpien onnistumisen kokemusten joukkoon.

– Se on minulle hienoin asia, että KVR on ollut sellaisessa vaiheessa, että olen päässyt itse luomaan siitä toimivaa kokonaisuutta ja olemaan sen toiminnassa vahvasti mukana. Kasvamme Teräselementin sisäisistä yksiköistä kovinta vauhtia, joten tässä on ollut mahdollisuus myös henkilökohtaisiin näyttöihin.

Kasvu ja kehitys perustuu voitetuille ja mallikkaasti hoidetuille projekteille. Vaikka hän arvostaa niitä kaikkia, joukosta nousee esiin DB Schenkerin Lempäälän alueterminaali, jonka parissa hän on ollut mukana laskennasta ja myynnissä saakka.

– Sen kaupan toteutuminen oli iso juttu, ja on ollut hienoa olla mukana niin suuressa projektissa alusta saakka. Iso projekti auttaa toki koko firmaa, mutta pienempiä kohteita on mukava saada yhtä lailla. Jokainen kauppa on omanlaisensa voitto ja virstanpylväs.

Myös haasteita kohdataan välillä. Kuten nykyisin monella muullakin, myös rakentamisen alalla työvoimapula on akuutti ja maailmantilanteen mullistukset heittävät omat mausteensa keitokseen.

– Kun kohteita ja projekteja on paljon, hyvistä tekijöistä on aina pula. Toimiston päähän se näyttäytyy haasteena löytää oikeat kaverit oikeille työmaille. Toinen iso haaste on muodostunut materiaalien hintojen noususta ja toimitusvaikeuksista, joihin vaikutti ensin korona ja tuoreemmin Ukrainan sota. Tämä on aiheuttanut harmaita hiuksia, mutta kaikki on saatu klaarattua ja isoilta tappioilta on säästytty.

 

Teräksenluja luotto tulevaan

Anttila on vapaa-ajallaan viihtynyt vauhdikkaiden ja monipuolisten lajien parissa. Nuoruudesta saakka harrastuksiin on kuulunut motocross, moottorikelkalla kilpaileminen sekä lumilautailu. Tosin viime aikoina meno on hieman rauhoittunut.

– Viimeiseen vuoteen en ole enää ajanut niinkään motocrossia, vaan sen sijaan moottoripyöräillyt harrikallani ja golfannut. Peruskuntoa tulee pidettyä yllä kuntosalilla.

Anttila muutti juuri puolisoineen uuteen kotiin, minkä lisäksi hän saneeraa vuonna 1929 rakennettua puutaloa.

– Purin sen rungolle ja olen nyt rakentanut sitä uudelleen, joten joka kesä on luvassa jokin iso projekti. Viime kesänä laitettiin salaojat ja tänä kesänä oli edessä uuden katon vaihto sekä sokkelin kunnostus.

– Nyt meillä on lisäksi noin kuukauden ikäinen vauva, mutta lapsiperheen arki on saatu sovitettua töiden ja harrastusten kanssa hyvin toimivaksi kokonaisuudeksi, Anttila iloitsee.

Erääksi palkkatyön parhaista puolista hän mainitseekin vapauden.

– Vaikka perheyrityksessäkin on toki vapaita, päivät ovat tunnetusti pitkiä ja minulla viikonloputkin menivät pitkälti messuilla. Isomman organisaation palkkalistoilla on erilaiset mahdollisuudet lomailla ja tuurauttaa.

– Teräselementillä annetaan paljon vastuuta, mutta kukaan ei myöskään hengitä niskaan. Kun hoitaa hommat hyvin, on omanlainen vapaus tehdä omanlaistaan työtä. Koska Teräselementtikin on perheyritys, ajatusmaailmat osuvat hyvin yksiin.

Tulevaisuuden suhteen Anttilalla ei ole epäilyksiä. Kiikarissa ovat niin yksikön kuin työuran edistäminen entisestään.

Minulla on ollut todella hyvä mahdollisuus edetä urapolkua ja kehittyä. Se on toisaalta ollut minulle eräänlainen kriteerikin, että työ ei saa olla saman asian junnaamista, vaan pitää olla kehittymismahdollisuus. Teräselementti on tämän kyllä mahdollistanut, eikä minulla ole minkäänlaista tarvetta edes miettiä muuta, Anttila päättää epäröimättä.

 

Kuvat: Christian Anttilan kotialbumi

 

Haluatko meille töihin? Lähetä avoin hakemus >

Jaa artikkeli somessa