ESPER-perhetalo, Mikkeli

TERÄSELEMENTTI TOIMITTAA:

Vaativa kaksoisjulkisivurakenne

Ulkoseinät ikkunoineen:

    • Teräselementin rankaelementtiseinäjärjestelmä
    • Perustuu esivalmistettuihin rankarunkoisiin (LVL) elementteihin, joissa on ikkunat ja ulkoverhous pääosin valmiiksi tehdasasennettuna.
    • Edut: tiiviit rakenteet, nopea asennus, luotettava kosteudenhallinta, mittatarkka, suora ja jäykkä alusta vaativille julkisivurakenteille.

Julkisivulasit:

 

Teräselementin laadukas kokonaisratkaisu vakuutti

Upea, lasinen taidejulkisivu valmistui aikataulussa Mikkeliin, Porrassalmenkadun ja Pirttiniemenkadun kulmaukseen. Teräselementti vastasi ESPER-perhetalon ulkoseinä- ja julkisivulasirakenteiden suunnittelusta, valmistuksesta ja asennuksesta kokonaistoimituksena. Kohteessa hyödynnettiin Teräselementin omia järjestelmiä.

ESPER-hankkeen projektinjohtaja Jukka Rasilo Suomen Controlteam Oy:stä on ollut tyytyväinen yhteistyöhön. Hän kiittelee erityisesti kokonaisuutta – sekä aikataulut että asennus onnistuivat erinomaisesti.

– Yhteistyö sujui erittäin hyvin. Vierailimme projektin aikana usein Teräselementin Lempäälän tehtaalla, ja elementtituotanto ja tekeminen vakuuttivat. Myös itse kohteessa työmaan valvonta, työnjohdon osaaminen ja työmaatekniikoiden hallinta olivat viimeisen päälle, Rasilo summaa.

Hyvä suunnittelu avainasemassa

Perhetalon lämpimät ulkoseinät ikkunoineen toteutettiin Teräselementin omalla rankaelementtiseinäjärjestelmällä, joka perustuu esivalmistettuihin rankarunkoisiin (LVL) elementteihin. Elementeissä ikkunat ja ulkoverhous ovat pääosin valmiiksi tehdasasennettuna. Perhetalossa on myös vaativa kaksoisjulkisivurakenne, josta uloimpana on julkisivulasi. Julkisivulasit asennettiin Teräselementin pistekiinnitysjärjestelmällä. Jokainen, noin 4,5 m2:n kokoinen lasi kiinnitettiin säädettävillä kannakkeilla elementtiseinärakenteessa valmiina oleviin kiinnityskohtiin. Teräselementti huolehti myös lasien ja rakenteiden mitoituksesta. Onnistuneeseen lopputulokseen päästiin tarkalla suunnittelulla ja hyvällä yhteistyöllä.

– Kohteen seinäelementit olivat todella suurikokoisia, mutta Teräselementti oli miettinyt kaikki yksityiskohdatkin valmiiksi. Esimerkiksi elementtien liitoskohdat oli suunniteltu aukkojen kohdalle, ei pilareiden. Huolellisella suunnittelulla varmistettiin tiiviit ja hyvät liitokset, kertoo Rasilo.

Oman erikoishaasteensa kohteeseen toi taidelasi, jota toteutettaessa taiteilija joutui tekemään monia uusintaottoja – värit ja kuvat oli tärkeä saada toistumaan oikein. Rasilo kiittääkin osapuolten kärsivällisyyttä ja malttia.

Kokonaistoimitus vakuutti urakkakilpailussa

Teräselementti valikoitui perhetalokohteeseen urakkakilpailun kautta. Vaikka ulkoseinät lasijulkisivuineen olivat selkeästi rakennusteknistä työtä, niistä pyydettiin omat urakkatarjoukset normaalin rakennusurakan alistettuna sivu-urakkana. Lasi taiteineen haluttiin pitää tilaajan suorassa ohjauksessa.

– Urakkaraja ulkoseinärakenteen ja lasin välissä olisi ollut vaikea yhteensovittaa, joten päädyimme pyytämään ulkoseinästä oman kokonaistarjouksen. Teräselementin ratkaisu, jossa saimme samalta toimijalta sekä ulkoseinät että lasit, oli toimivin, kertoo Rasilo.

Sijainti:
Mikkeli
Laajuus:
2400 m2
Asiakas:
Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden ky
Kumppanit:
Rakla Oy, Lauri Nykopp, Maarakennus Suutarinen Oy
Ilmakuva: Kimmo Iso-Tuisku
Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

Ota yhteyttä, ja kysy lisää!

Tuotantojohtaja / Julkisivurakentaminen

Jani Nieminen

044 042 2510