Finavia Oyj, Helsinki-Vantaa lentoasema

Projektin sisältö:

Terminaalilaajennuksen eteläsiipi Helsinki-Vantaan lentoasema

Runko- ja lasiseinärakenteet:

  • Eteläsiipi, lasiseinät
  • Plaza, lasiseinät
  • Länsisiipi, lasiseinät
  • Matkustajasiltojen teräsrungot ja lasiseinät

 

Laadukas yhteistyö johtaa loistavaan lopputulokseen

Helsinki-Vantaan lentoaseman non-Schengen-alueelle on rakennettu lisää terminaalitilaa, lentokoneiden siltapaikkoja sekä matkalaukkujärjestelmän laajennusta jo vuodesta 2014 lähtien. Helsingin sijainti on ihanteellinen vaihtoliikennematkustajien käyttöön Euroopan ja Kaukoidän välillä. Lisäksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla on hyvä maine nopean vaihtoliikenteen välilaskupaikkana. Kaikki liikenne on kätevästi saman katon alla yhdessä terminaalissa laajennusosia myöten ja kaiken kaikkiaan lentoasema on toimiva ja turvallinen.

VLK-projektiksi kutsuttuun, Finavian yli miljardin euron kehitysohjelmaan kuuluvan projektin julkisivuihin kuuluu valtavasti isoa ikkunapinta-alaa eli terästä, lasia ja alumiinia. ”VLK-projekti jakautuu kuuteen erilliseen urakkaosaan ja niissä jokaisessa on oma kehitys- ja toteutusvaiheensa”, kertoo Finavian projektitoimiston projektipäällikkö Esa-Pekka Timonen.

Luottamus toimivan yhteistyön takeena

Teräselementti on ollut jo kolme vuotta mukana lähes kaikissa VLK-projektin urakkaosissa toimittaen julkisivu- ja teräsrakenteita terminaalirakennuksiin ja matkustajasiltoihin. VLK-projektin alkaessa kilpailutettiin kaksi rakentamisen yhteistyökumppania. Infrapuolen toteuttaa Destia ja terminaalipuolesta vastaa YIT projektinjohtourakkamallilla. Lisäksi YIT pilkkoo työt vielä pienemmiksi hankintakokonaisuuksiksi. YIT haki yhteistyökumppania julkisivujen toteutukseen, ja kilpailutusten ja neuvottelujen myötä Teräselementti nousi lopulta voittajaksi. Molemminpuolinen tyytyväisyys on poikinut vahvan kumppanuuden yritysten välille.

”Minulla oli jo aiemmasta työelämästä hyvät kokemukset yhteistyöstä Teräselementin kanssa”, kertoo Timonen. Kilpailutuksissa valitut yhteistyökumppanit YIT hyväksyttää aina myös toimeksiantajallaan, mutta urakkasopimukset solmitaan YIT:n ja valitun toimijan kesken. Sen vuoksi onkin tärkeää, että luottamus ja yhteistyön laatu ovat vahvalla pohjalla.

Kohti yhteistä päämäärää

Yhteistyössä suunnittelijoiden ja projektinjohtourakoitsijan kanssa kehitettiin terminaalin lasiseiniin suunnitteluratkaisu, joka vastaisi kohteen aikataulu-, kustannus- ja arkkitehtonisiin vaatimuksiin. Koska rakenteen jänneväli oli kymmenen metriä, kehitettiin kantavalle rungolle ratkaisu, jossa alumiinirunko on jäykistetty teräksellä yhdistäen molempien materiaalien hyödyt. Teräksellä saatiin tarvittava lujuus ja alumiinilla varmistettiin tasainen laatu sekä ulkonäkö. Keskeistä oli myös lasikokojen optimointi, jolla saatiin vältettyä liiallinen materiaalihukka.

Teräsrunkorakenteissa piti huomioida myös kohteen korkeat paloluokitusvaatimukset. Lentokentän rakennukset ovat P1-paloluokan rakennuksia ja kantavien rakenteiden palonkestoaikavaatimus on R60. Tämä edellyttää perinteisesti teräsrakenteiden palonsuojamaalausta, joka on erittäin kallista, aikaa vievää ja huollettavuudeltaan haastavaa.

Teräselementti toimitti projektikohtaisen palosuojausratkaisun, jolla saavutettiin helposti huollettavat, kestävät ja näyttävä pinnat sekä merkittävät kustannussäästöt. Ratkaisussa ei tarvita palonsuojamaalausta, vaan teräsrakenteiden normaali pintakäsittely riittää. Projektikohtainen ratkaisu on pelastuslaitoksen ja rakennusvalvonnan hyväksymä.

Esa-Pekka Timosen mieleen yhteistyöstä Teräselementin kanssa on jäänyt päällimmäisenä se, että urakat ovat sujuneet juuri niin kuin on odotettukin ja työsuoritukset ovat olleet loistavia. Yhteinen päämäärä ja halu kehittää toimintaa ovat ohjanneet tekemistä koko projektin ajan.

”Teräselementillä on ollut aito kiinnostus kohteeseen. Heillä on näkemystä, halua kehittää ja olla mukana toiminnassa. Erityisen tärkeänä pidän Teräselementin kantavien teräsrakenteiden CE-merkintää eli EN 1090 -sertifikaattia, joka takaa tuotteiden laadun”, kiittelee Timonen.

 

 

Sijainti:
Helsinki
Arkkitehtisuunnittelu:
PES-Arkkitehdit Oy
Asiakas:
YIT Suomi Oy
Kuvat: Finavia Oyj

Ota yhteyttä, ja kysy lisää!

Tuotantojohtaja / Julkisivurakentaminen

Jani Nieminen

044 042 2510