Yksi Teräselementin historian vaativimmista kohteista, Tammelan stadion, on Teräselementin osalta luovuttamista vaille valmis. Ensimmäisiä pelejä päästään seuraamaan keväällä 2024.

Tammela on pian saamassa uuden, näyttävän jalkapallostadionin. Jalkapallolla on Tammelassa pitkät perinteet: kun 89 vuotta vanhaa Tammelan stadionia purettiin vuosina 2020-2021, alettiin uutta, modernimpaa stadionia rakentaa heti tilalle.

Teräselementin tehtäviin kuuluivat betonielementtien asentamiset sekä teräsrungon valmistus ja asennus. Projektinjohtaja Mikael Rinne kertoo urakan sujuneen hyvin haasteista ja muutoksista huolimatta. Koska kyseessä oli allianssihanke, Teräselementti on ollut mukana alusta saakka. Muita hankkeen osapuolia olivat Pohjola Rakennus, JKMM Arkkitehdit, Tampereen kaupunki sekä YIT. Teräselementin asennusaliurakoitsijana toimi Temacon Finland Oy.

”Suunnitelmat ovat täydentyneet ja hioutuneet matkan varrella, minkä vuoksi valmistumisajankohdallekin tuli hieman siirtymää. On kuitenkin hyvä, että olemme päässeet mukaan jo alkuvaiheessa, jolloin meillä on ollut mahdollisuus olla kehittämässä erilaisia ratkaisuja ja jakamassa omaa näkökulmaamme asioihin.”

Näyttävä katto katseenvangitsijana

Rinteen mukaan asioiden yhteensovittaminen muiden osapuolien kanssa on mennyt hyvin erilaisista muutoksista huolimatta. Sen sijaan projektin haasteellisimmaksi asiaksi hän kuvailee erikoisrakenteita.

”Kaikki rakenteet ovat kohtuullisen hoikkia, mikä tekee niiden käsittelystä haastavampaa. Kattorakenteet ovat roikotettuja: molemmat päätykatsomot ovat vaijerien varassa ja pääkatsomoa kannattelevat katsomon yläpuolella olevat vetotangot. Suunnitelmien muuttuessa katolle lisättiin painoja, jolloin meidän täytyi tehdä vielä ylimääräisiä tankojen säätöjä.”

Vaijereiden varassa roikkuva katto vaatii erityistä huomiota turvallisuuden osalta, ja Rinne kertookin Teräselementin valinneen yhteistyökumppaninsa huolella. Luotettava vaijerirakenteiden valmistaja löytyi Sveitsistä.

”Vaativan katon asentaminen onnistui todella hyvin. Sekä vaijerit että niihin kuuluvat erikoiskiinnikkeet on tilattu samalta yritykseltä, jolla pitkän linjan kokemus vaijerirakenteiden valmistamisesta. Meillä oli aluksi neuvotteluja toisen toimijan kanssa, mutta päädyimme vaihtamaan sveitsiläiseen yritykseen, sillä turvallisuuden kanssa ei voi ottaa mitään riskejä.”

Täysin ainutlaatuinen projekti

Rinteen mukaan urakka on ollut teräsrunkoprojektiksi poikkeuksellisen pitkä – ensimmäiset materiaalit on hankittu jo vuonna 2021. Matkan varrella muuttuvat suunnitelmat ja toisaalta pieni toleranssi ovat toisinaan luoneet omat haasteensa.

”Teräselementillä ei ole ollut tämänkaltaista projektia koskaan aiemmin. Kokoluokaltaan tähän voisi verrata ehkä Helsingin messukeskusta, mutta siinäkään ei ollut sellaisia erityispiirteitä, joita stadionissa on.”

Rinne on tyytyväinen lopputulokseen, joka on kohonnut Tammelaan.

”Kyllähän erityisosat tekevät projektista aina vaikeampaa, mutta ne antavat rakennukselle juuri sen oman, hienon erityispiirteensä. Satametristen vaijereiden varassa roikkuva, sata metriä pitkä katto on juuri tällainen piirre, jota ei muualta Suomesta löydä. Kahden vuoden työn jälkeen on ollut hienoa olla todistamassa, kuinka rakenteet ovat nousseet paikoilleen ja näyttävät juuri siltä kuin pitääkin.”

 

Olemme kertoneet Tammelan stadionin projektista myös aiemmin >

Jaa artikkeli somessa