Tarinamme

Teräselementti aloitti suomalaisen teräsrakentamisen.

Teräselementti Oy:n (alunperin Teräshallit Oy) perustaja Eero Viitala oli autokauppias. Hän sattui näkemään 1960-luvun alussa ruotsalaisessa lehdessä pienen kuvallisen ilmoituksen, jolla tarjottiin ostettavaksi Brittiarmeijan ylijäämähalleja. Viitala näki, että tässä voisi olla ideaa tuottoisalle bisnekselle.

Eero Viitalan lapset olivat mukana perheyrityksen toiminnassa. Vasta teini-iässä ollut tytär oli ainoa joka puhui englantia, niinpä hän sai tehtäväkseen soittaa Englantiin. Kaupat tehtiin ja halleja saapui Suomeen viitisenkymmentä. Halleista laitettiin ilmoitus Kauppalehteen ja perheen äiti ”myydä pämäytti” koko kuorman viikossa maailmalle. Halpa hinta lie ollut merkittävä syy hyvään menestykseen.

Hallit olivat rakenteeltaan yksinkertaisia ja helppoja koota: käytännössä vain kaarelle taivutettuja I-palkkeja ja samaan muotoon mankeloituja aaltopeltejä, joista rakennettiin puolipyöreitä halleja.

Koska kysyntää tuntui olevan, Viitalat ryhtyivät itse tekemään samanlaisia halleja. Ne olivat hinnaltaan kilpailukykyisiä, moneen tarkoitukseen ja perinteisiin ratkaisuihin verrattuna nopeita rakentaa. Taivutettiin palkkeja ja mankeloitiin aaltopeltiä. Yritykseen palkattiin myös hitsaaja viimeistelemään palkkien päitä. Pian myös insinöörit tulivat mukaan kuvaan, mallistoon otettiin myös harjakattoisia halleja ja toiminta vakiintui.

Alkuperäisiä tai niiden mallin mukaan tehtyjä kaarihalleja oli eri puolilla Suomea aikoinaan paljon. Helsingissä niitä oli useita muun muassa Tattarisuon teollisuusalueella, Tampereella ainakin kaksi kappaletta Rantatiellä ja neljä Väinö Paunun linja-autohalleina. Nykyään terästä käytetään teräs- ja julkisivurakentamisessa monimuotoisesti ja laajasti.

Yrityksen alkuvaiheet Jarmo Viitalan muistaman mukaan.