Tampereen keskustassa kohoaa yli 50 metrin korkeuteen toimistokokonaisuus Technopolis Asemakeskus. Kokonaisuudessa on kolme tornia, joista ensimmäisessä vaiheessa rakennettiin 8- ja 10-kerroksiset tornit. Technopoliksen aluejohtaja Henri Rantalainen kertoo, että syksyllä 2019 valmistunut ensimmäinen vaihe on ollut myyntimenestys. Asemakeskuksesta ovat hankkineet itselleen tiloja etenkin it-firmat, jotka pyrkivät houkuttelemaan työvoimaa laadukkaalla työympäristöllä ja hyvällä sijainnilla.

Teräselementti toimitti Asemakeskuksen julkisivurakenteet kokonaisprojektina aina verhoiluun saakka. Suunnittelimme, valmistimme ja asensimme kohteeseen yhteensä 12 500 m² julkisivurakenteita. Julkisivurakentamisessa hyödynnettiin näyttäviä lasiseinäratkaisuja, ja rankaelementtiseinät verhoiltiin keraamisilla julkisivulankuilla sekä useilla eri metalleilla, kuten alumiinilla ja kuparilla.

Isossa projektissa täytyy vetää yhtä köyttä

Rakennuttamisen projektipäällikkönä hankkeessa toiminut A-insinöörien Sami Tomperi kertoo kohteen sijainnin vaatineen erityistä huolellisuutta, sillä Technopolis Asemakeskus rakennettiin melko pienelle tontille, ja sen rakennukset ovat korkeita sekä toisissaan kiinni. Ympäristö Asemakeskuksen lähellä on vilkkaasti liikennöityjen teiden risteyksessä, ja itse työmaalla työskenteli satoja henkilöitä.

Technopolis Asemakeskuksen projektissa oli erityisen tärkeää, että toimitukset työmaalle ja asennustyöt hoituivat sovitussa aikataulussa. Rankaelementtiseinien etuna on se, että ne voidaan tehdä tehtaalla täysin valmiiksi siten, että esimerkiksi ikkunat ovat jo paikoillaan. Tämän ansiosta seinien asentaminen työmaalla on nopeaa. Toimitimme ja asensimme seinät siten, että häiritsimme muuta työmaata ja sen ympäristöä mahdollisimman vähän.

”Teräselementillä on paljon kokemusta julkisivurakentamisesta. He hoitivat oman roolinsa työmaalla moitteetta ja ymmärsivät, että näin suuressa projektissa kaikkien on puhallettava yhteen hiileen. Yleisesti voi todeta, että yhteistyö heidän kanssaan toimi”, Tomperi sanoo.

Samaa mieltä on myös rakennustöistä vastanneen Skanskan työpäällikkö Matti Sunell.

”Yhteistyö Teräselementin kanssa sujui ammattimaisesti. Heillä on laaja kokemus julkisivujärjestelmistä, suunnittelu omassa talossa, elementtiosaamista ja kustannustietoisuutta eri runkoratkaisuista”, Sunell sanoo.

Projektissa oli myös tärkeää huolehtia kosteudenhallinnasta. Suunnittelimme projektin ratkaisut ja niiden toteutuksen yksityiskohtaisesti kosteudenhallintaprosessimme mukaan. Näin tehtaalta valmistuneet elementit ja rakenteet pysyivät turvallisesti kuivina myös kuljetuksen, asennuksen sekä muun työmaatoiminnan ajan. Huolehdimme kosteudenhallinnasta tiiviissä yhteistyössä Skanskan kanssa.

Teräselementin ja Skanskan yhteistyö alkoi julkisivusuunnittelun sovittamisella yhteen arkkitehtuurin ja rakennesuunnittelun kanssa.

”Pääsimme heidän tehtaalleen tutustumaan malleihin ja tuotantoelementteihin, mikä oli suuri etu. Mielestäni tämä oli Teräselementille sopiva hanke”, Sunell tiivistää.

Kuvat: Marjo Lalli, Teräselementti Oy

Jaa artikkeli somessa