Hiihtäjä Ristomatti Hakolan vuoteen on mahtunut niin loukkaantumisia kuin menestystäkin. Hakolan tähtäin on jo ensi kauden arvokisoissa, mutta sitä ennen hän janoaa voittoa myös maailmancupin kilpailuista.

Hiihtäjä Ristomatti Hakolalla on paljon töitä tehtävänä, sillä maailmancupin osakilpailuja on lähes joka viikonloppu.

– Pyrin nostamaan niiden avulla tasoani, jotta olisin ensi kauden arvokisoissa niin kovassa kunnossa, että mitalit ovat mahdollisia.

Hakolan vuoteen on mahtunut haasteita. Viimeisimpänä häntä vaivasi varvasvamma, joka esti osallistumisen Lillehammerin maailmancup-viikonloppuun. Jo harjoituskaudella hänellä oli jalka- ja selkävaivoja. Vammat harmittavat, sillä Hakola on fyysisesti loistokunnossa.

– Olin elämäni parhaassa kunnossa, mutta sitten tuli takapakkia. Kroppa on herkkä työkalu, ja jos se ei toimi, hiihtäminen ei onnistu.

Voittoa haetaan joka kisasta

Haasteista huolimatta Hakola suuntaa katseensa kohti tulevia kisoja. Vaikka hiihtäjän tähtäin on jo seuraavan vuoden maailmanmestaruuskisoissa ja olympialaisissa, hän toivoo menestystä myös tältä kaudelta.

Aina kun lähden kisoihin, haluan voittaa. Onnistuneita kisoja siis odotetaan.

Haasteiden ja loukkaantumisten keskellä juuri onnistumiset antavat voimaa.

– Minulla oli alkukaudesta muutamia hyvin sujuneita kisoja, ja ajatus niistä auttaa jaksamaan. Tiedän, että olen huippukunnossa ja kun kaikki on kohdallaan, menestyminen on mahdollista.

Onnistumisista syntyvä hyvä mieli on Hakolan mielestä palkitsevinta hiihtourassa. Hän muistelee olleensa elämänsä parhaassa kunnossa viime olympialaisten sprinttikilpailussa. Se tuntuu edelleen hyvältä.

– Menestyminen tuntuu todella mahtavalta. Tässä lajissa 95 % tekemisestä on epäonnistumista, mutta ne onnistuneet 5 % tuntuvat niin hyvältä, että ne kompensoivat kaiken. Voisi kai sanoa, että kun on vaikeaa, silloin on erittäin vaikeaa. Ja kun on helppoa, niin se on sitten erittäin helppoa.

Jaa artikkeli somessa