Vuodenvaihteessa eläkkeelle jäänyt Arto Ollikainen teki Teräselementillä lähes 40 vuoden työuran. Vuosikymmeniin mahtuu paljon lämpimiä muistoja työkavereista, asiakkaista ja yhteistyökumppaneista.

Muutaman viikon eläkkeellä olleella Arto Ollikaisella on vielä totuttelemista uuteen pestiinsä 38 vuoden työuran jälkeen. Halli- ja teräsrunkoyksikön projektipäällikkönä toiminut Ollikainen halusi tehdä loppuun saakka täyttä työviikkoa, joten muutos on ollut suuri.

”Ensimmäiset pari viikkoa olivat kyllä vaikeita. Olo on ollut tyhjä ja työasiat ovat pyörineet unissa, vaikka itse työvuosina niin ei koskaan tapahtunut. Onhan se outoa, kun yhtäkkiä saa olla ja mennä kuinka huvittaa, mutta eiköhän tähän vähitellen totu. Maaseudulla riittää puuhasteltavaa, ja liikunta on aina toiminut hyvänä vastapainona työlle – etenkin hiihto ja uinti ovat lähellä sydäntä, ja niitä olenkin nyt päässyt taas harrastamaan.”

Ollikainen päätyi kuorirakennesuunnittelijaksi Teräselementille vuonna 1985, heti rakennusmestariksi valmistuttuaan. Ajatuksena oli viipyä yrityksessä vain hetki ja siirtyä sen jälkeen veljien hirsitalofirmaan. Toisin kuitenkin kävi.

”Muistan, kun pari vuotta yrityksessä työskenneltyäni sain sisäpuhelimella soiton, että yrityksen johto halusi tavata minut. Ajattelin ensin, että nyt taitaa tulla lähtö tästä talosta, mutta minulle tarjottiinkin paikkaa projektimyyjänä ja projektipäällikkönä. Sen jälkeen olen nykyisessä pestissäni ollut, vaikka nimekkeet ovatkin vähän vuosien varrella vaihtuneet.”

Tarjousten laskemista ruutupaperilla

Työnimikkeiden lisäksi moni muukin asia on ehtinyt muuttua 38 vuoden aikana. Teräselementin toimisto on toiminut niin Tampereen Kauppakadulla kuin Tullintorillakin, josta lopulta muutettiin vuonna 1998 tehtaan yhteyteen Lempäälään. Projektitkin ovat muuttuneet: teräs- ja hallirakentamisen rinnalle on tullut enenevissä määrin julkisivurakentamista ja KVR-urakoita. Myös itse työn tekeminen oli yksinkertaisempaa.

Kun tietotekniikka tuli 90-luvun alussa mukaan kuvioihin, Ollikainen ei aluksi lämmennyt ajatukselle.

”Tarjouksia laskettiin ruutupaperille ja laskinta käytettiin paljon. Tarjouspohjaa muokattiin lyijykynällä, jonka jälkeen toimistosihteerit kirjoittivat tekstin puhtaaksi. Uusista laskentaohjelmista en oikein välittänyt, ja vähän keljuttaa ajatella nyt, että olin tietotekniikkaa kohtaan aikamoinen vastarannan kiiski!”

Aina hyvä työporukka

Ollikainen puhuu Teräselementistä ”meidän talona.” Perheyrityksen omistajia hän on tuntenut jo kolmessa sukupolvessa, ja puheesta kuuluu kiitollisuus sekä työnantajaa että kollegoita kohtaan.

”Arvostan Teräselementtiä työnantajana, ja olen kiitollinen kaikista työkavereista, joita vuosien varrella on ollut – asiakkaita ja yhteistyökumppaneita unohtamatta. Meillä on aina ollut hyvä porukka, ja hyviä muistoja on kertynyt paljon erityisesti yrityksen järjestämistä yhteisistä tapahtumista, joissa pääsi tapaamaan paremmin yrityksen eri osastojen työntekijöitä. Tässä talossa on varmaan satoja, ellei tuhansia ihmisiä, joita olen nähnyt, ja mielestäni kaikkien kanssa olen tullut toimeen. Eläkkeelle jäädessäni sanoinkin, että nyt voi puhua, jos jotain on jäänyt hampaankoloon, mutta hiljaa olivat”, Ollikainen nauraa.

Lähes neljäkymmentä vuotta samalla työnantajalla ei kaduta Ollikaista – työ on ollut monipuolista ja mielenkiintoista. Omien sanojensa mukaan hän ei ole tavoitellut kuuta taivaalta, vaan pyrkinyt aina olemaan oma itsensä. Laaja työnkuva ja hyvä työyhteisö takasivat, että työn mielekkyys säilyi loppuun saakka.

”Jo rakennusmestarin opintojen aikaan sanoin kaverilleni, ettei minua kiinnosta ainoastaan työmaalla olo, vaan myös myyntityö. Teräselementillä pääsin tekemään hyvin monipuolisia töitä, ja vuosia myöhemmin kaverini tulikin sanomaan, että sain sitten juuri sellaisen työn kuin halusinkin. Kaiken kaikkiaan olen hyvin tyytyväinen Teräselementillä vietettyihin vuosiin – en minä muuten olisi talossa 38 vuotta ollut”, Ollikainen päättää.

 

Meille töihin? Katso avoimet työpaikkamme tai jätä avoin hakemus >

Jaa artikkeli somessa