Nokialainen Miija Kauppinen teki liki parikymmentä vuotta sitten työurallaan täyskäännöksen ja vaihtoi suurtalouskokin työt kone- ja metallialan perusopintoihin. Kauppinen on työskennellyt nyt nelisen vuotta Teräselementillä ja nauttii erityisesti työnsä vaihtelevuudesta ja monipuolisuudesta.

– Työtehtäviini kuuluu eri vaiheiden hitsaustyöt ja välillä olen auttamassa esikäsittelypuolella haalaajana, eli käytännössä roudaan levynosia ja rautaa työpisteelle, Kauppinen kuvailee.

– Hakiessani kone- ja metallialan aikuiskoulutukseen en tiennyt alasta oikeastaan mitään ja kyselinkin sukulaisilta ja ystäviltä kokemuksia. Päätin lähteä opiskelemaan metallipuolelle levyseppähitsaajaksi, kun tykkään käsillä tekemisestä.

 

Naishitsaajan haasteet

Kauppisen matka nykyiseen työhön ei ollut pelkkää myötämäkeä.  Opiskellessaan metallialaa kotikaupungissaan Varkaudessa hän huomasi, ettei työnantajien suhtautuminen naishitsaajaan ollut kovin vastaanottavaista.

– Soitimme kerran erään nuoren hitsaripojan kanssa samasta työpaikasta. Kaverille työhaastattelu järjestyi saman tien, mutta kun minä kyselin samasta työpaikasta hiukan myöhemmin, ei työtä enää ollutkaan tarjolla, kuvailee Kauppinen. Varkaudesta Kauppisen tie vei Tampereelle, jossa hän parin työnantajan kautta päätyi Teräselementin riveihin.

– Sanoin työhaastattelussa suoraan, etten ole koskaan tehnyt töitä teräsrakenteiden parissa. Pääsin kuitenkin tekemään hitsaus- ja murtokokeet ja kun ne menivät hyväksytysti läpi, minulta kysyttiin milloin voisin aloittaa työt.

 

Luotto omaan tekemiseen

Uraltaan Teräselementillä Kauppinen ei osaa nimetä yksittäistä huippuhetkeä, mutta arvostaa erityisesti työkavereiltaan saamiaan neuvoja ja oppeja, joiden avulla työtehtävien omaksuminen on helpottunut huomattavasti.

– Onnistumisen tunne, uuden oppiminen ja kehittyminen työssä on ollut mahtavaa. Tätä ovat edesauttaneet erityisesti hyvät ja osaavat työkaverit, jotka ovat aina perehdyttäneet ja neuvoneet työssä eteenpäin, Kauppinen toteaa ja kertoo kokeneensa erityisesti aluksi haasteita itseensä ja ammattitaitoonsa luottamisessa.

– Esimiehenikin kannusti heti alussa luottamaan itseeni, kun kerran kuitenkin osaan tehdä työni.  Tässä onkin menty vuosien varrella eteenpäin, positiivinen asenne ja luotto omaan osaamiseen ovat kehittyneet.

 

Molemminpuolista joustoa työajoissa

Työnantajaansa Kauppinen kuvaa joustavaksi ja erityisesti vapaus omien työaikojen valitsemisessa saa kiitosta. Aamuihmisenä Kauppinen aloittaan päivänsä usein varhain ja onkin usein töissä jo aamuneljältä.Miija Kaupinen Teräselementti Oy

– Tykkään aloittaa päivät ajoissa, kun olen muutenkin tottunut heräämään aikaisin. Näin pääsee ajoissa kotiin ja on myös helppo tarvittaessa tehdä tunteja sisäänkin ja pitää toisinaan pidempiä vapaita.

Työn fyysisyys on herättänyt ajatuksen opintojen pariin palaamisesta.

– Tällä alalla varmasti tulen pysymään loppuelämäni ajan. Työ on mukavaa ja tykkään näistä hommista. Pitää kuitenkin olla realisti, sillä kukaan ei tiedä kestääkö kunto hitsaustyötä enää eläkeiän lähestyessä. Tulevaisuutta ajatellen olisi varmasti hyvä kouluttautua vähän lisää ja eihän sitä tiedä, vaikka esimieheksi vielä opiskelisin, Kauppinen pohtii.

Jaa artikkeli somessa