Tampereen keskustan tuntumassa sijaitseva legendaarinen jalkapallostadion Paltsu saa tulevien vuosien aikana uuden elämän. Alun perin vuonna 1931 rakennettu Tammelan stadion rakennetaan uudelleen, ja samalla se saa kylkeensä asuinkerrostaloja.

Kyseessä on yksi vaativimpia teräsrakentamisen kohteita, joita Teräselementti on toteuttanut koko yrityksen historian aikana. Huomioon on pitänyt ottaa niin haastava sijainti, logistiikka, että vaativat rakenteet ja yksityiskohdat.

”Kokonaisuudessaan kohteeseen tulee noin 1 000 tonnia terästä. Toimitamme stadionin pelikentän yläpuoliset teräsosat, katsomorakenteet kattoineen sekä erikoiset nurkkapilarit, ns. ”harakanvarpaat”, jotka kannattelevat kattoa. Lisäksi toimitamme kattoa kannattelevat vaijerit asennuksineen sekä julkisivun teräspilarit. Asennamme myös katsomoiden betonielementit”, kertoo Teräselementillä projektia johtava Mikael Rinne.

 

Suomessa ennennäkemätön kattototeutus

Stadionin erikoisuutena on riippuva katto, jollaisia ei ole aiemmin Suomessa toteutettu. Katto on yli 100 metriä pitkä, ja sitä kannattelevat yli satametriset vaijerit. Rinne kertoo, että vaijerin toimittajaa tutkittiin pitkään, sillä oli tärkeää valita toimija, jolla on riittävän pitkä kokemus ja asiantuntemus.

”Tarjousvaiheessa oli ymmärrettävästi vielä vähän tietoa saatavilla siitä, millaisia vaijereita kohteeseen tarvitaan. Kun suunnitelmat etenivät, havaittiin, että huomioon on otettava lukuisia eri yksityiskohtia, vaijereiden on oltava lukittuja ja venymättömiä. Toimittajien määrä rajoittui lopulta hyvin pieneen koko maailmassa. Päädyimme tilaamaan vaijerin Sveitsistä, jossa vahvoja vaijereita käytetään esimerkiksi vuoriston köysiradoilla. Katon ja vaijerin liitos on erittäin haastava, ja sen suunnitteluun on käytetty paljon aikaa”, Rinne kertoo, ja jatkaa:

”Yksi silmiinpistävä erikoisuus uudella stadionilla ovat nurkkapilarit, levyrakenteista valmistetut kolmiopoikkileikkauksiset pilarit, jotka kannattelevat riippuvaa kattoa. Nurkkapilarit on tehty kolmesta eri osasta, jotka on kuljetettu erikseen työmaalle ja kokoonpanohitsattu työmaalla. Esimerkiksi pelkästään pilarien alaosat ovat niin isoja, että ne on toimitettu yksinään erikoiskuljetuksella Tammelaan.”

Stadionin katokset ovat ulokelippakatoksia, joita Teräselementti on toteuttanut aiemmin. Lisäksi stadionilta löytyy myös muita tavanomaisia ratkaisuja, kuten liittopilareita ja teräsristikotta, normaaleja hitsattuja palkkeja, valssattuja palkkeja, putkipalkkirakenteita ja monimuotoisia välipohjapalkkeja.

Havainnekuvat: JKMM Arkkitehdit

 

Teräselementti jo suunnitteluvaiheessa mukana

Tammelan stadionin projekti on ollut pitkä ja vaiheikas. Teräselementti antoi ennakkohinnan jo syksyllä 2020, jolloin myös suunnitteluvaihe käynnistyi. Kohteen toteuttajaksi Teräselementti valittiin alkukesästä 2021.

Kohteen monimuotoisuuden vuoksi oli erityisen tärkeää, että suunnitteluvaiheessa osapuolet pääsivät jakamaan asiantuntemustaan: ”Sovimme jo urakkaneuvotteluissa, että olemme mukana suunnittelupalavereissa. Alusta lähtien oli selvää, että projekti on hyvin monipolvinen ja haastava. Konsultoimme asennuspuolen ja valmistuksen osaajia, jotta pystyimme tuomaan toteuttamiskelpoisia näkemyksiä esiin matkan varrella. Teimme parannusehdotuksia etenkin asennuksen ja valmistustekniikan osalta.

Uskon, että Teräselementin laaja-alainen kokemus vaikutti siihen, että meidät valittiin kohteen toteuttajaksi. Asiantuntijamme ja osaajamme vakuuttivat jo suunnitteluvaiheessa, että hankkeen toteuttaminen onnistuu kanssamme, ja meiltä saa sellaista palvelua ja tukea onnistuneen kokonaisuuden toteuttamiseen, kuin tarvitaan”, Rinne kertoo.

Havainnekuvat: JKMM Arkkitehdit

 

Avoin yhteistyö avainasemassa

Tammelan stadion ja ympäröivät asuinrakennukset toteutetaan allianssimallilla, jonka osapuolia ovat Pohjola Rakennus, YIT, JKMM Arkkitehdit ja Tampereen kaupunki. Asennusurakoitsijaksi Teräselementti valitsi Temacon Finland Oy:n. Temaconilta löytyi riittävä määrä osaavia asentajia, ja toimivaa yhteistyötä oli ehditty tehdä jo aiemmin.

Kompromisseja ja projektin eri osa-alueiden yhteensovittamista on jouduttu tekemään läpi hankkeen. Useiden eri toimijoiden eteneminen on pitänyt huomioida erittäin tarkasti. Myös stadionin sijainti tiiviisti rakennetussa Tammelan kaupunginosassa on aiheuttanut haasteita. Hyvä ja avoin yhteistyö onkin ollut onnistuneen projektin avaimena.

”Teräsrakenteita on valmistettu vaiheittain. Ensimmäiset rakenteet on tehty jo elo-syyskuussa 2021, vaikka asentamaan niitä on päästy vasta tammikuussa 2022. Joudumme siis välivarastoimaan teräsrakenteita koko projektin ajan ja vaiheistamaan logistiikkaa ja kuljetuksia. Nosturit tulevat Pohjola Rakennuksen puolelta, he ovat valinneet koneet ja tietävät millaisia kappaleita niillä voidaan nostaa ja mistä. Olemme miettineet omalta osaltamme kappaleiden koot niin, että heidän nostureidensa nostokapasiteetti riittää”, Rinne summaa yksityiskohtia, joita projektissa on huomioitu.

Tammelan stadion valmistuu Teräselementin osalta syksyllä 2022. Jalkapallopelejä uudelle stadionille päästään seuraamaan keväällä 2024.

 

Lisää kohteesta JKMM Arkkitehtien verkkosivuilla >

Jaa artikkeli somessa