Teräselementti

Historia

Teräsrakentaminen Suomessa alkoi lehti-ilmoituksesta ja teinitytön puhelinsoitosta

Teräselementti Oy:n (alun perin Teräshallit Oy) perustaja Eero Viitala oli autokauppias ja sattui näkemään 1960-luvun alussa ruotsalaisessa lehdessä pienen kuvallisen ilmoituksen, jolla tarjottiin ostettavaksi Brittiarmeijan ylijäämähalleja. Viitala näki, että tuossa voisi olla ”bisneksentynkää”.

Perheyrityksessä lapsetkin olivat toiminnassa mukana ja teini-ikäinen tytär oli ainoa joka puhui silloin englantia. Niinpä hän sai tehtäväkseen soittaa Englantiin. Kaupat tehtiin ja halleja tuli viitisenkymmentä. Sitten pantiin ilmoitus Kauppalehteen ja perheen äiti ”myydä pämäytti” koko kuorman viikossa maailmalle. Halpa hinta lie ollut merkittävä syy hyvään menestykseen. Hallit olivat yksinkertaisia rakenteeltaan ja helppoja koota: Käytännössä vain kaarelle taivutettuja I-palkkeja ja samaan muotoon mankeloituja aaltopeltejä, joista rakennettiin puolipyöreitä halleja.

Koska kysyntää tuntui olevan, Viitalat ryhtyivät itse tekemään samanlaisia halleja. Ne olivat hinnaltaan kilpailukykyisiä moneen tarkoitukseen ja perinteisiin ratkaisuihin verrattuna nopeita rakentaa. Taivutettiin palkkeja ja mankeloitiin aaltopeltiä. Pian yritykseen palkattiin myös hitsaaja viimeistelemään palkkien päitä. Kohta myös insinöörit tulivat mukaan kuvaan ja mallistoon otettiin harjakattoisia halleja. Toiminta vakiintui ja teräsrakentaminen Suomessa oli alkanut.

Nykyään terästä käytetään teräs- ja julkisivurakentamisessa monimuotoisesti ja laajasti.

Alkuperäisiä tai niiden mallin mukaan tehtyjä kaarihalleja oli eri puolilla Suomea aikoinaan paljon. Helsingissä niitä oli useita muun muassa Tattarisuon teollisuusalueella. Tampereella ainakin Rantatiellä kaksi sekä neljä kappaletta Väinö Paunun linja-autohalleina.

Yrityksen alkuvaiheet Jarmo Viitalan muistaman mukaan.

Send this to a friend